Suomusjärven Sisu

Kilpailun johtajan lausunto

24.09.2012

Yli 300 suunnistajaa on ilmoittautunut Kalevan Kierroksen suunnistukseen, joten metsässä tulee olemaan sopivasti säpinää ja toisaalta sopivasti rauhaa tehdä itsenäistä työskentelyä.

Kävin itse juoksemassa yhden täysmatkan radan viime lauantaina ja olen erittäin tyytyväinen radan vaihtelevuuteen ja hajontojen rytmitykseen. Ratamestari Mauri Sinnelä on yhteistyössä valvoja Markku Kaartisen kanssa onnistunut laatimaan kierrokselle sopivan haastavat radat.

Hajontoja tulee olemaan riittävästi, perhoslenkkien lisäksi radoilla on useampi yksittäinen rasti, joilla suunnistajat käyvät kahdesti. Tämä mahdollistaa eri ratavariaatioiden määrän huomattavasti suuremmaksi kuin pelkästään perhoslenkit antaisivat ymmärtää. Suunnistajien tuleekin olla suorituksen aikana tarkkana, että etenevät maastossa rastipisteet oman ratansa mukaisessa järjestyksessä.

Alueelta löytyy sopivasti tiestöä ja muita maastokohteita, joihin tukeutuen rastien läheisyyteen on helppo päästä. Osin kierto tiestöä apuna käyttäen on paras reitinvalinta, osin taas suorempi suunnassa eteneminen on parempi vaihtoehto. Hyvä kombinaatio varmasti syntyy kun reisi ratkaisee vauhdin ja navigaatiokeskus hoitaa reitin optimoinnin itselle suotuisaksi.

Maastopohja on metsä- ja kangasmaastoa. Korkeuseroja alueelta löytyy kohtalaisesti, ei kuitenkaan siinä määrin että radat olisivat liian fyysiset. Sateet ovat pehmentäneet maastoa jonkin verran, joten sen johdosta maasto ei ainakaan pölyä. Tiettyä märkyyttä siis löytyy, mutta mielestäni ei kuitenkaan häiritsevässä määrin. Maastokuvia kannattaa käydä vilkaisemassa, niin saa hieman paremman kuvan alueesta. Maastossa on muutama kielletty alue keskeisellä paikalla, ja näitä tulee ehdottomasti kunnioittaa.

Hieman veikkausta kierroksen suunnistukseen. Oma aikana tuolla täysmatkan radalla oli 3:02. Ja tästä kun ottaa pois maastokuvaukseen menneen ajan ja muutaman maaston käytön ja reitinvalinta pohdinnan (en siis ollut eksyksissä, vaan mietin miten kierroksen osallistujat toteuttaisivat reitinvalintojaan) aiheuttamat ajankulut. Ja vielä kun laitetaan kilpailuvauhti päälle, niin voittajan aikana tulee veikkaukseni mukaan olemaan Kalevan Kierroksella 2:12:00.

Tervetuloa suunnistamaan Suomusjärvelle
Petteri Lindblom

<< Takaisin kilpailun etusivulle