Suomusjärven Sisu

Kilpailunjohtajan lausunto

07.09.2013

Kalevan Kierroksen osallistujille on edessä syksyinen kohokohta. Viimeiset harjoitteet on pikku hiljaa tehty ja kompassi on kaivettu esiin. Lajin luonne muuttuu tänä vuonna hieman, kun siirrymme yhden matkan johdosta väliaikalähtöihin. Käytännössä tämä tarkoittaa rauhallisempaa lähtöhetkeä neljän hengen rintamassa, toisaalta hajontalenkkien pyörityksessä tulee muita suunnistajia olemaan rastiväleillä ja -pisteissä helpottamassa tai häiritsemässä omaan suoritusta.

Maastopohja on hyvää ja juostavaa, pääsääntöisesti kangasmaastoa. Aluskasvillisuutta ei ole haitaksi asti ja lentokentän läheisyydessä voi helposti jolkotella 3:30 min/km. Vauhtia on toki mahdollista pitää varsin kovana läpi koko radan, jos sekä suunnistustaito että fysiikka antavat tähän mahdollisuuden.

Kiersin yhden hajonnan viime sunnuntaina ja mielestäni rata on suunnistuksellisempi kuin viime vuonna. Radasta löytyy sopivasti fyysisyyttä, hajontoja sekä monipuolisia suunnistushaasteita. Alueella on jonkinverran teitä ja polkuja, joita pystyy hetkittäin hyödyntämään ja helpottamaan suunnistussuoritusta. Radan hajonnat ja rastivälit antavat suunnistajalle mahdollisuuden tehdä erilaisia ratkaisuja reitinvalintojen suhteen. Osassa rataa jonkinlainen kierto on nopein, jossain kohdin suoralinjainen eteneminen on nopeinta. Nämä vaihtoehdot kun löytää, niin tuloskin on hyvä.

Väliaikalähtö tuo tähän mielenkiintoisen lisämausteen, koska metsässä kilpailijoilla ei ole tarkkaa kuvaa siitä mihin oma vauhti riittää muihin nähden. Kilpailukeskuksessa saadaan tilanteesta jonkinlaista tietoa kilpailijoiden käydessä varvausrastilla, lopullinen tilanne kuitenkin selviää vasta maalissa.

Nopein aika tulee veikkaukseni mukaan olemaan alle 1:50, tällöin eteneminen pitäisi tapahtua noin 6 min/km keskinopeudella. Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, kuinka ahtaalle muut pystyvät laittamaan miesten ja naisten sarjojen kärjen. Menestyksellistä suunnistusta kaikille.

Petteri Lindblom
Kilpailun johtaja

<< Takaisin kilpailun etusivulle