Suomusjärven Sisu

Matkatarinaa O-Ringeniltä

04.08.2016 17:34 - Arto

Suomen rastiviikkojen jälkeen vuorossa oli Ruotsin suuri rastiviikko, O-Ringen. Sisusta mukana olivat Timo Rapakko ja Tiina Anttila. Ohessa Timon tarinaa rastiviikolta.

Terveiset Ruotsin rastiviikolta O-Ringeniltä, joka tällä kertaa pidettiin Keski-Ruotsin tunturialueella Sälenissä. Sälen on suuri hiihtokeskusalue, jossa mm. yli 60 000 vuodepaikkaa.

Tultuani ensimmäisenä päivänä kisakeskukseen varmistin, olinkohan oikeassa kisassa. Silmiini osui vessarivistö. Laskelmieni mukaan niitä oli yhdessä paikassa ainakin 135. Lisäksi, kun katsoin parin sadan metrin päähän lähtöpaikkojen suuntaan, vessoja oli rivissä 60. Eli yhteensä, samalla silmänkantamalla n. 200 vessaa! Pakko myöntää; olen O-Ringenillä.

Edellisen kerran järjestettiin O-Ringen täällä suurella laskettelu-/hiihtokeskusalueella v. 2008. Tuolloin järjestäjät laskivat, että 23 000 suunnistajaa leimasi viiden päivän aikana 1 150 000 rastileimausta! Tällä kertaa suunnistajia oli ”vain” n. 16 500. Rastiviikon ennätysosannotto (kahtena vuotena, vuosien takaa) on yli 25 000 kilpailijaa.

Vaikka rastiviikko on suuri kaikki hommat pelaavat ”rasvatusti”, kuten jo v.1974, jolloin olin ensimmäistä kertaa ja jo silloin suunnistajia oli 10 700. Yhtenä esimerkkinä non-stop bussikuljetukset eri kohteiden välillä. Esim. Kläppenin laskettelukeskuksessa, jossa olin majoittuneena, oli aamulla jonossa lähtövalmiina 23 bussia! Kun bussiin astui, maks. kolme minuuttia, kun se oli jo liikkeellä kohti kisakeskusta.

Viidestä osakilpailusta kolme käytiin avotunturissa, yksi osittain avotunturissa ja vain viimeinen eli takaa-ajolähtö normaalina metsäsuunnistuksena, 700 – 1000 m korkeudella. Omassa, H70, sarjoissa oli 311 osanottajaa, pitkällä 124 ja lyhyellä 187. Anttilan Tiinan ikäsarjoissa, D20, oli yhteensä 176 osanottajaa, josta eliitissä 103. Lisäesimerkkinä H18-kilpasarjat. Niihin osallistui yhteensä 322 nuorta.

Luonnollisesti suuren kilpailun kisakeskuksissa oli myös ravintoloiden ja kahviloiden lisäksi lukematon määrä myynti- ja esittelypisteitä. Pari kohdetta ”pisti silmään”.Toinen niistä oli sisähiihtolaite. Tasatyöntöä vastuksella. Sauvat liikkuivat kiskoissa. Hiihtäjän edessä oli skriini, jossa latu, yleisö ja maali sekä tasatyöntäjän eteneminen näkyi. Matka 200 m. Tasatyönnöllä piti edetä maaliin mahdollisimman nopeasti. Tässä nuori yrittämässä, mutta myös raavaat miehet tekivät kovia aikoja. En ole moista kuntolaitetta vielä Suomessa nähnyt.

Vaasa hiihtohan (90 km) on pari kertaa voitettu hiihtämällä tasatyöntöä koko matka! Siihenköhän hiihto on menossa muissakin kisoissa? - Muuten vuonna 2008 O-Ringenin kaksi osakilpailua järjestettiin juuri Vasaloppetin lähtöpaikalla.Toinen mielenkiintoinen esittely (ja myynti) nähtiin SportIdentin osastolla. SportIdent-leimaustahan käytetään lähes kaikissa muissa maissa paitsi Suomessa ja Norjassa. Esittelyssä ja myynnissä oli Moscow-kompassi, jonka kehään oli ”asennettu” SI-leimaussysteemi. Näin ollen tämän jälkeen ei enää tarvita erillistä SI-tikkua sormessa, vaan asetetaan kompassi keskelle vastakappaleen (rastilla) reikää ja valo välähtää. Mitähän ne suunnistusmaailmassa seuraavaksi keksivät?

Timo Rapakko

» Kisasivut