Suomusjärven Sisu

Valvojan lausunto

Suomusjärven Sisu järjestää Varsinais-Suomen Rastipäivät Suomusjärven kirkonkylän lähituntumassa tulevana viikonloppuna. Viimeiset päivitykset karttaan on tehty viime viikkoina ja ne sisältävät mm. viimeisimmät hakkuut ja kasvillisuusmuutokset. Kartta on tasalaatuinen ja sen kuvauksessa on mainiosti keskitytty oleelliseen. Kilpailualueella tekemäni useat vaellukset rastipisteissä ja niiden ympärillä ovat olleet poikkeuksetta miellyttäviä. Kiireettä liikkuen rastiprikat ovat pääsääntöisesti löytyneet ongelmitta – ongelmia on syntynyt lähinnä silloin kun suunnistusajattelun sijaan olen keskittynyt alueen runsaaseen mustikka- ja/tai vadelmasatoon… Etelä-Suomen talousmetsiä ”kiusaava” metsänhoito on toki täälläkin tehnyt paikoin etenemisen raskaaksi. Avohakkuitakin kilpailualueilla on, mutta suurempana haittana olen pitänyt pusikoiden raivausjälkiä siellä sun täällä.

Ratasuunnittelussa on mielestäni huomioitu erinomaisesti eri ikäluokissa suunnistavien osaaminen ja etenemiskyky. Lasten ja kaikkein vanhimpien veteraanien radat on molempiin kilpailuihin laadittu alueen helpompikulkuisiin osiin unohtamatta suunnistushaasteita.

Lauantain kilpailun radat ovat teknisiä sisältäen paljon rasteja ja lyhyitä rastivälejä. Maasto on haastavaa sekä peittävyyden että monimuotoisten, kohtuullisia korkeuseroja sisältävien kallioalueiden ansioista mutta myös talousmetsistä tuttujen vaikeakulkuisten osien vuoksi. Rastipisteet ovat selkeitä ja tiukkoja - ja rasteja on paljon. Sunnuntain kilpailu on toisentyyppinen. Kilpailualueella on – edellisten lisäksi - erittäin nopeakulkuista kangasta ja rastiväleillä pääsee oikeasti sekä vetämään ”täpöillä” että tekemään reitinvalintaa. Alueella on paikoitellen runsas metsätieverkosto, jonka lisäksi etenemistä saattavat paikoitellen helpottaa runsaat riistaeläinten tekemät hyvin kevyet polut sekä metsäkoneiden tekemät renkaanjäljet. Kaikkein kevyimmät urat eivät ole kartalla – eikä niiden siellä kuulu ollakaan.

Mikäli säät suosivat, viikonlopusta tulee suunnistusväelle varsin nautinnollinen. Omasta puolestani toivotan suunnistajat tervetulleiksi nauttimaan Suomusjärven Sisun hienoista suunnistuskilpailuista!

Kari Mamia
Ratavalvoja